Medeltiden 500 – 1450

Medeltiden inleds med romarrikets fall år 476 e. år 0. Den katolska kyrkan var mäktig i västvärlden. Livet ansågs vara en kamp mellan ont och gott, djävulen och gud.

Mycket litteratur handlade om helgon och martyrer, men man skrev också om riddare och jungfrur, kärlek och äventyr i omvärlden.

35 reaktion på “Medeltiden 500 – 1450

 1. Den poetiska Eddan
  Så som spågumma valans beskriver det så kommer jorden att gå under.
  Jag känner igen mig i att man förutser att jorden kommer att gå under efter som att jorden någon gång i framtiden kommer gå under efter som att vi människor förstör miljön så mycket med massor miljöfarliga utsläpp så som bilar, båtar, flygplan.
  Jag tycker att vi människor borde ta hand mer om jorden och miljön. Och kanske inte åka i en egen bil om ska någonstans och i stället åka kollektivt så som tåg eller buss. Så att man åker flera personer på till exempel en buss så blir det bättre för miljön en om varje enskild person hade åkt i egen bil. Och jag tycker att de borde tillverkas mer el bilar för att om det tillverkas mer av en produkt som många kunder vill köpa så blir det billigare för att det finns el bilar men dem är väldigt dyra.
  Jag kände mig när och kan tänka mig hur det kändes för spågumman när hon berättar om hur världen skapades jag kan tänka mig hur det kändes att berätta om världens skapelse.
  Jag tycker att det är ganska spännande med ett viktigt budskap. För att det är ju så att det handlar om att en spågumma förutspår att jorden kommer att gå under och det här var väldigt länge sedan. Så då kan man ju tänka nu för tiden när vi människor åker mycket bil, båt, buss flyg och andra motordrivna fordon. Hur bra är egentligen det för miljön. Vi människor släpper ut mycket miljöfarliga ämnen i miljön och ozonskiktet blir tunnare. Tänk när det har förstörts helt hur blir det egentligen då.

  ”Valans spådom börjar med berättelsen om hur världen skapades”
  Jag har lärt mig att man måste vara rädd om jorden och sluta åka så mycket bil att istället åka buss och tåg för att minska på utsläppen.

 2. Dante

  Jag undrar om Dante kom ifrån helvetet för att det står Men natten stiger åter; det är dags att bryta upp, ty allt har vi skådat.
  Om det var jag som var Dante och jag kunde åka ut ur helvetet direkt för att det verkar inte vara ett speciellt trevligt ställe.
  Jag känner igen mig i liksom man siktar genom täta dimmor. När man inte vet vad man ska göra men man måste ändå gör något så är det som att man siktar genom en tät dimma.
  Jag känner inte igen mig i jag dog ej men vid liv var jag ej heller. Jag tror inte att det är många som känner igen sig i det här men jag skulle kunna tänka mig att han skulle kunna mena att han låg i en koma och drömde.
  Jag tycker att texten var väldigt svår att förstå pga av dess svåra ord men också för att det är en sång och det gör det ännu svårare att förstå.
  Jag kände mig nära huvudkaraktären när han skrev fråga ej, läsare, hur stum och iskall jag blev i denna stund, ty därom skriver jag icke; här finns inga ord som räcker. Jag kände mig nära honom just i det tillfället för att jag och många andra har känt att man ha varit med om något som var så hemskt så att det inte finns ord att förklara det.
  Det är svårt att förstå vad sången handlade om det ända man fattar är att han är i helvetet och ser Satan.
  Vad betyder det att jag dog ej, men vid liv var jag ej heller.
  Jag dog ej, men vid liv var jag ej heller. Jag tror att han menade att han var vid liv men det var som att allt liv bara sögs ut ur honom så det kändes som att han var död.
  Jag har lärt mig av texten att om det är sant alltihop så ska man vara väldigt försiktig med vad man gör så att man inte syndar och kommer till helvetet. För om man gör det så kommer man att få lida väldigt länge.

 3. Dante Alighieri
  jag undrar vad för tillstånd han var i när han skrev, jag dog ej, men vid liv var jag ej heller. Kanske tänkte han det som en dröm eller som att han var medvetslös eller bara att han känner sig hjälplös.

  ”ur sex ögon kom gråt, och längs tre hakor rann tårar blandade med blodigt dregel.”
  Det tolkar jag som sitatet blod, svett och tårar.

  Jag tycker att texten är svår att förstå och inte särskilt sammanhängande såsom: Synlig från bröstets mitt och uppåt stod där i isen kejsaren i kvalens rike.

  Jag kände mej nära händelsen när varje mun tuggar i sig syndare, för att när man vet man har gjort något dåligt eller någonting man inte ska göra så känner man sig inte bra inombords.

  Vad betyder det att den varelse som blev så härligt danad bad han mig stanna?

  Liksom man siktar genom täta dimmor, jag tänker på att man kanske har ett mål eller en dröm som kanske är svår att uppnå t.ex. som att spela i NBA eller bli fotbollsproffs men det är fortfarande bara en dimma och är inte helt omöjligt att ta sig igenom den om du verkligen vill ta dej igenom dimman.

  Jag har lärt mig av berättelsen att tänka på mina val i livet och vad jag gör emot andra och respektera andras beslut.

 4. Tristan och Isolde

  Jag undrar om vad som händer när dem kommer tillbaks till Cornwall, hur ska de göra? Kommer de att fortfarande vara förälskade i smyg.

  Jag kan förstå dom när dom blir förälskade men inte kan få varandra, det är ungefär samma som när man vill vara med en kompis men man har utegångsförbud. Jag känner igen mig när Isolde är sur, för hon har blivit tvingad att gifta sig. Det är samma känsla som när man blir tvingad till att få städa sitt rum, det är inget man vill göra men man måste göra det. Men sen får jag månadspeng för att göra såna saker, dock inget jag tycker om.

  Jag tycker att det var sämre förr. Detta är grundat på att kvinnor inte fick välja vem dom skulle gifta sig med, detta kunde ju leda till att fler och fler blev kära i smyg. Tillslut kanske alla hade pojkvänner och flickvänner utan att någon visste om det. Detta ledde ofta till att många kungar blev nekade giftermål och istället blev flickan dödad.

  Det är lite svårt att förstå vem Isolde egentligen var och varför kungen just valt henne. Hon var ju från ett främmande land. Varför just henne? Och vart kom drycken ifrån? Men det som var konstigast var ju hur Isolde och Tristan gick från att hata varandra till att bli kära. Även vissa ord är svåra att förstå.

  ” I sitt hjärta vredgades hon över denna böjelse, som var smärtsammare än hatet” En av mina kompisar berättade en gång om att hen var kär i en person som hen egentligen hatade.

  Jag har lärt mig att man inte alltid kan få vad man vill, att ibland blir det inte som man tänkt sig.

 5. Den poetiska eddan

  Jag undrar hur den första fejden uppstår och varför den uppstår?
  Om det var jag så skulle jag försöka förhindra att fejden uppstod.
  Det var många asagudar som dog i ragnarök, Tillslut ledde det till en undergång.

  Jag känner inte igen mig i något speciellt inom just detta men världen fungerar på ungefär samma sätt idag, Något som kanske bara var ett litet bråk kan leda till krig.

  Jag tycker att spådomen var bra men den var lite svår att förstå i början men läser man den 4 gånger till så förstår man. Jag tycker också att själva berättelsen är intressant då den är väldigt händelserik, Även om den också är lite svår att förstå.

  ”Det svunna ser jag långt borta och framtiden inte så fjärran när asarna drabbas av ragnarök” jag tycker att just den delen beskriver dramat och paniken som uppstod under ragnarök.

  Spådomar om jordens undergång lever kvar än idag.
  Det finns många olika folkgrupper som hävdar att jordens undergång kommer att ske inom kort tid.
  Senast 2012 skulle jorden gå under enligt en uråldrig Mayakalender

 6. Tristan och Isolde
  Jag undrar vad Marc kommer att göra när han får reda på att Tristan och Isolde har gjort något tillsammans. Om han kommer att bry sig eller att bli jätte arg.
  Om det var jag som skulle vara Isolde skulle jag tänkt mig för innan jag skulle drick giftet innan jag drack det, man vet ju aldrig vad det kan vara i ett sådant glas skulle aldrig våga chansa.
  Jag tycker att texten var en mycket bra text inte så svåra ord och det var lätt att hänga med i handlingen.
  jag känner mig nära huvudkaraktären för att jag är rätt så romantisk som Tristan. Tristan är rätt så romantisk och han gillar Isolde.
  Det var svårt att förstå i början och när handlingarna började men sen kom man in i boken rätt så enkelt och boken slutade bra.
  Citat-tanke, låt bli Isolde, gör det inte: Så sa Tristan när Isolde drack drycken.
  Jag har lärt mig att inte dricka drycker som jag inte vet vad det är i och lita på mitt inre.

 7. Tusen och en natt
  Jag undrar varför han dödade alla kvinnor efter han hade legat med dom. Jag tycker inte att han skulle dödat dom, bara låtit dom gå.
  Jag känner inte igen mig i berättelsen, jag kan koppla den till andra människor men dom dör dock inte när dom blir dumpade efter en natt av en kille.
  Jag tycker att texten va lätt att förstå, man fattade väldigt lätt vad den handlade om.
  Jag kände inte nära huvudkaraktären för att jag har aldrig suttit i en sån sits som hon satt i.
  Citat: ”Offrat den men nu var det för sent” Kan koppla det till många tankar när man någon gång har gjort något väldigt fel och sen var det försent att göra något åt det.
  Jag har inte lärt mig något av texten, alla människor som är hemska kan bli hur underbara som helst.

 8. Jag undrar om Dante visar sig psykiskt hel senare i berättelsen. Efter det han har sett så ska man inte förvänta sig att man är den man var.
  Även om det hade varit en minst sagt intressant resa, att ta sig igenom helvetets nio cirklar så har jag svårt att säga om jag hade velat gå. I Den gudomliga komedin så beskriver Dante stormvindar av förvirrade själar, brinnande gropar dit syndare kastas och även satan själv. Det är en mycket obehaglig och skrämmande bild men jag tror att den för många är hoppfull.
  Jag tycker att det är en mycket trevlig tanke att allt ont som gjorts mot folkgrupper och personer. Alla mord, all stöld och alla förräderier någon dag kommer att straffas i en av helvetets nio cirklar beroende på hur illa det var.
  Tyvärr och tack och lov så är det inte så, även den katolska kyrkan som målade upp denna bild har nu stött bort den, det är inte mer än en saga. Det innebär att folkmord kan gå ostraffade så som i Hitlers fall när han hellre tog sitt liv än att bli tillfångatagen.
  Den gången i berättelsen som jag verkligen kände igen mig var när Dante i den sjunde nivån efter att ha talat med en fastfrusen själ såg upp för att se Satan själv. Då skriver Dante:
  ”Fråga ej, läsare, hur stum och iskall jag blev i denna stund, ty därom skriver jag icke; här finns inga ord som räcker. Jag dog ej, men vid liv var jag ej heller.”
  Den gången jag känt mig som Dante gjorde var under tyskaprovet i måndags.
  Efter att ha läst mer av den gudomliga komedin på internet har jag fördjupat mina kunskaper om Dantes tids världssyn och jag inser jag att det centrala budskapet i boken är hur varje människa lockas att synda, att varje synd straffas i någon av de nio cirklarna men också att det är varje människas ansvar att leva rättfärdigt för att efter döden undvika helvetet och ta sig till himmelen.
  Ett så fruktansvärt nedvärderade budskap. Budskapet förutsätter att människor endast beter sig väl i hoppet om en belöning och i rädslan av evig bestraffning. Det innebär att inget gott kommer ifrån människan själv. Om vi genuint hade sett värden på det viset så hade ingen gjort något gott på riktigt av eget initiativ vilket knappast hade varit en äkta god gärning.

 9. TUSEN OCH EN NATT, Köpmannen och anden
  Jag undrar vad som hände med köpmannen. Anden var ju väldigt arg och hade tänkt att döda köpmannen i och med att köpmannen dödat hans barn. Men kanske utvecklas historien till att köpmannen har den mest besynnerliga berätteslen och får behålla sitt blod. Eller så kanske köpmnnen blir förvandlad till en dadel.
  Jag känner inte igen mig särskilt mycket i texten, man kanske kan känna igen sig i att svika någon eller skada någon och sedan vilja göra rätt för sig. Jag funderar på om man kan koppla de här berättelserna och djuren som blivit bestraffade genom att de blivit fövandlade från att bli människa till djur till dagens samhälle. Om det finns något idag man kan jämnföra med hur de straffade genom att förvandla eller att berätta historier för att försöka vinna något som tillhör någon annan.
  Jag tycker att texten var ganska intressant. Historien var spännande och den fick mig att tänka. Jag gillar även ordvalen och skrivtekniken berättelsen är skriven i.
  Jag kände mig nära huvukaraktären när han döda andens son. Jag har aldrig dödat någon andes son men ibland känns det som att jag har dödat anden inom någon. Jag kan även känna igen mig i att ha någon som vädjar över och försöker göra sig förstjänt att få mitt blod.
  Det är svårt att förstå vad som händer i slutet för att det var förvirrande. Jag har svårt att skilja på de olika namnen i slutet och vad som faktiskt händer. Det var en osamanhängande när historien byter perspektiv i slutet.
  Citat: “Vid Allah, min broder, din dårskap är stor och din historia är så häpnadsväckande att om den vore skriven med nål i inre ögonvrån skulle den vara något för en allvarligt tänkande man.” Jag valde det här citatet för att jag tycker att det berättar mycket om historien. Allah återkommer hela tiden i historien precis som berättelser, citatet visar att även köpmannen har sin besynnerliga berättelse. Det är även skrivet på ett sätt som visar hur hela historien är skriven. Det har ett intressant budskap och uttalande.
  Jag har lärt mig att det inte är lönt att göra rätt för sig om man har begått ett misstag om man ändå dör. Nu vet jag inte hur den här historian slutar men om det slutar med att han dör är det vad man kan lära sig av den. Om han blir skonad kan man lära sig att det är rätt att göra rätt för sig istället. Överlag har jag inte riktigt lärt mig någontning av den egentligen, den fick mig att tänka över om man kan hitta något liknande i dagens samhälle men jag har inte kommit fram till något.

 10. Jag har läst tusen och en natt.

  Jag undrar vad som händer med köpmannen, om han blir friad?

  Om jag skulle varit ”den store efrit” så tror jag inte jag skulle vara så hämndlysten. Jag förstår att han blev sur för att köpmannen mördade hans son men jag skulle förstått att det var en olycka och förstått att det inte blir bättre av att ta någons liv.

  Jag känner igen mig i andens tankesätt, att man vill hämnas och är upprörd.
  Jag tycker att den ena brodern i den första shejkens berättelse var en god person. Hans bröder var inte så smarta och tog slut på sina pengar men brodern tog hand om dem och gav dem de bästa ändå, och lät dem bo hemma hos honom. Och ändå fast han varit så snäll så går dem och kastar han och hans fru i havet.

  Citat: ”jag eländiga, sade hon. Förbannat vare havet som bär mig”
  Jag har lärt mig att ärlighet och lojalitet spelar en stor roll i livet.

 11. Tristan och Isolde

  Jag undrar hur alla reagerar när Tristan och Isolde kommer till land och vad de får för straff.
  Om de vore jag hade jag luktat på drycken som Isoldes mor gjorde. Isolde trodde att det var vin, och där hade jag tänkt efter eftersom man blir ganska torr i munnen av vin.
  Jag känner igen mig eftersom i nu tiden finns det fortfarande människor omkring oss som inte får vara kära eller vara tillsammans på grund av olika anledningar som exempelvis deras religion eller föräldrarnas krav. Ändå finns det människor som är tillsammans i smyg alltså förbuden kärlek.
  Jag tyckte det var en spännande kärleksberättelse, lite svårt att förstå.
  Det är svårt att förstå att Tristan lovade kungen sin trohet eftersom han svek sin kung genom att vara tillsammans med Isolde.

  ”Isolde älskade honom. Hon ville dock hata honom”.
  Ibland när man vill hata en person som gjort dig illa, går inte att hata eftersom du bryr dig för mycket och älskar personen, så man förlåter direkt.

  Jag har lärt mig att kärleken inte förändrades någonting sen år tusenden tillbaka, det kan vore både ond och god. Kärleken övervinner allt.

 12. Tristan och Isolde

  Det jag undrar är hur Marc kommer reagera när han får reda på att Tristan har tagit Isolde som sin älskade. Kommer han bli arg och kanske jaga honom, eller kommer han släppa det som att inget har hänt. Och om han planerar att jaga honom hur kommer de att gå, hur kommer Tristan och Isolde ta itu med det?
  Om jag hade Varit Tristan så hade jag nog känt samma som honom. Eftersom han hade druckit av kärleksdrycken så hade de nog inte varit ett alternativ att lämna Isolde. Om jag hade tagit den kärleksdrycken så hade jag nog inte tänkt så mycket på konsekvenserna av hur Marc skulle reagera, jag hade mest konserterat mig på Isolde.
  Jag tycker att det var klantigt av Brangien att inte hålla kärleksdrycken under uppsikt, eller kanske gömma de på ett svårare ställe. Om Isolde inte hade hittat kärleksdrycken så hade Isolde fortfarande hatat Tristan och de hade inte gått som i berättelsen. Isolde hade gift sig med kungen som förutsätt, och Tristan hade fortsätt sitt vanliga liv.
  Jag kände mig berättelsen just i början, när skeppet klöv de djupa böljorna som förde bort Isolde, och ju mera de avlägsnade sig från Irlands kust. När jag läste de här stycket Kände jag mig nära Isolde och hur hon kände sig. Hur hon var bortförd från sin familj och sitt hemland.
  Jag tycker inte det var något som var riktigt svårt att förstå i texten förutom att den var väldigt konstigt skriven, med många ord som var okända för mig. I vissa meningar kändes det som om någon hade kastat runt orden och det var då svårare att uppfatta vad som stod i meningen.

 13. Tristan och Isadole
  Jag undrar hur kungen kommer reagera när Tristan och Isolde berättar att dom är kära i varandra. Om det var jag som var Brangie skulle jag gömma kärleksdrycken bättre så att Isolde inte hitta den. Jag känner igen mig lite i Isolde att hon först hatar killen sen blir kär i han. Jag känner inte igen mig i Brangien för att jag är inte lika velig som hon för att jag brukar inte glömma att gömma grejer som jag har fått förtroende från någon annan att hålla koll på. Jag tycker att det var korkat av Brangien att inte hålla koll på kärleksdrycken bättre därför att Tristan och Isolde ska kunna välja själva vem dom ska bli kära i och det är inte någon annan som ska lägga sig i vem man blir kär i. Jag känner mig nära huvudkaraktären när han lovade sin morbror att hämta hem hans fru och ta hem henne i säkerhet men istället så snodde han Isoldes hjärta och dom blev kära. Göra grejer man inte får. Det är svårt att förstå att en kärleksdryck kan göra så att man blir förälskade för att egentligen ska man följa sitt hjärta. Vad betyder det när dom tror att kungen ska bli arg när dom berättar att dom är kära för att man kan inte bestäms över kärleken.
  Jag eländiga sade hon förbannat vare havet som bär mig. Jag lärde mig av texten att man ska tänka på vad man dricker annars kan hela livet förändras begrunda av en dryck som man inte visste vad det var.
  Chattkonversationen är avslutad

 14. Tristan och Isolde
  Jag undrar vad som kommer hända när båten kommer i land och kungen inser vad som hänt på båtresan.
  Jag känner igen mig i att något inte blir som man tror. För det var mening att kungen och Isolde skulle bli förälskade och inte Tristan och Isolde. Det finns mycket man tror kommer hända men det blir annorlunda.
  Jag tycker att det var konstigt att kungen valde Isolde till sin fru som han aldrig träffat. Då handlade inte äktenskap om kärlek utan man var bara tvungen att hitta en fru snabbt.
  Jag kände mig nära händelsen när Brangien såg på hur dom drack av drycken och insåg hur fel allt gått. För det händer att något inte blir som man tänkt och man blir orolig för följderna och konsekvenserna.
  Det är svårt att förstå vissa meningar för det finns många svåra ord och ordföljder som man inte använder idag. T.ex. ”vad veten I då idag?”
  Citat: ”Jag olyckliga! Förbannad vare den dag då jag föddes”. Den meningen beskriver hur mycket hon ångrade sig och att hon kände att den dagen varit förbannad sedan innan.
  Jag har lärt mig av texten att man inte kan föreställa sig hur ens framtid kommer bli för det finns så mycket hinder på vägen som kan ändra om i planerna.

 15. Dante Aligheri

  Jag undrar varför han är på vandring i helvetet. Vad det är som gör att det är ett helvete för honom. Är det riktiga helvetet eller något som känns som att det skulle lika gärna kunna vara riktiga helvetet. Och hur kom det sig att han kom dit.
  Om detta skulle varit jag så skulle jag berättat vad det är som gör att detta är ett helvete för mig. För i visa stunder kan man ju känna att något är så fruktansvärt jobbigt eller bara att man är så arg så det känns som att man lever i ett helvete.
  Jag tycker att denna berättelse var ganska lätt att förstå det var inte så jätte svåra ord. Så man hängde med i texten. Det som var svårt att förstå var att det var en sång hela berättelsen.
  Det jag kände igen mig mest i berättelsen var när han nådde den allra djupaste hålan i helvetet. Alltså i bland i livet så vill man bara försvinna ner i helvetets djupaste håla. För man är så ledsen, arg eller deprimerad eller bara vill försvinna. Det skulle kunna vara en liknelse av detta.
  Citat: ”Jag dog ej, men vid liv var jag ej heller”
  I detta citat förstår man att han är förvirrad över sig själv och han vet inte själv vart han är.
  I denna berättelsen har jag lärt mig att när du är längst nere på botten och bara vill försvinna till helvetet så ska du försöka ändå för att även om man är nere på botten ska man inte ge upp.

 16. DANTE ALIGHIERI

  Jag undrar varför Dante hade kommit till helvetet och om det är helvetet som man brukar jämföra med himlen eller om det bara är en speciell plats med någon person som dom tycker väldigt illa om.

  Jag kan känna igen mig i Dantes situation ibland om man kommer till ett ställe som man inte gillar eller inte vill vara på. Eller om man träffar en person som man tycker så illa om att man kan associera den personen till satan.

  Jag tycker det är mycket svåra uttryck/ord i texten som man inte riktigt förstår.

  Jag känner mig inte så nära huvudkaraktären.

  det är svårt att förstå själva berättelsen för att texten är så svår och sen så består största delen av texten av en sång som jag inte riktigt kan koppla ihop med resten av texten.

  ”Dante är på vandring genom helvetet. Med sig har han sin ledsagare, den romerske diktaren Vergilius. De har nu nått helvetets allra djupaste håla, där de värsta syndarna och förrädarna straffas.”
  Jag tycker att det här stycket visar en bra bild på hur det är och ser ut i helvetet där dom är.

  Jag har lärt mig av texten att man ska tänka innan man gör vissa val så att man inte sätter sig själv i ett helvete.

 17. Medeltiden
  Jag undrar hur tusen och en natt slutar. Hur kvinnan i historien kommer att göra för att överleva. Kommer hon fly, eller kommer hon bli dödad när hon berättat klart sina historier. Och varför gick kung Sjahriar med på att lyssna på kvinnans historia istället för att döda henne? Eftersom kung Sjahriar dödade alla oskulder som han behöll fånge.
  Om det var jag som var kvinnan skulle jag också fortsatt att berätta historier. Kvinnans fördel är att hon var så pass påläst men åandra sidan var hennes liv som en tickande bomb eftersom hon inte visste om Kungen skulle låta henne leva och berätta en historia till eller om hon skulle dö. Jag känner igen mig i kvinnans kämpar glöd, och att hon aldrig gav upp. En av flera nackdelar med hennes situation är att hon inte kan vara helt säker på om hon kommer dö eller inte när hennes berättelser tillslut tar slut.
  Jag tycker att historien är mycket intressant och ganska spännande eftersom det blir en spännande fortsättning efter varje natt. Berättelsen har en blandad twist därför att den är väldigt hemsk men också spännande. Kvinnans sits i situationen är hemsk och nerbrytande.
  Jag kände igen mig i Sjeherazade (kvinnan i berättelsen) eftersom hon använder en bra taktik och verkligen kämpar för att hålla sig vid liv. Det visar att hon är väldigt smart och slug.
  Det är svårt att förstå hur Kung Sjahriar kunde utnyttja kvinnor på det sättet och sedan döda dem, sedan tycker jag att det är svårt att förstå hur kvinnan kunde komma ihåg så många berättelser.
  Citat ifrån texten: ”vet då, store Efrit, att jag är rätttrogen och inte kan ljuga.” citatet är inte så långt eller speciellt utan betyder mest att personen som säger citatet är mycket rättrogen och talar sanning.
  Jag har lärt mig att man ska kämpa så som kvinnan som var fånge gjorde, och inte ge upp.

 18. DEN POETISKA EDDAN

  Jag undrar hur den första fejden uppstår och varför den uppstår? Och vad var det som var så ont att allt tillslut ledde till världens undergång?
  Om det var jag så skulle jag försökt att göra så att det inte uppstår någon fejd eftersom att det var många asagudar som dog i ragnarök och att allt tillslut ledde till en undergång.
  Jag känner igen mig i att mycket i världen ofta leder till krig eller att stora konflikter slutar med bråk och tillslut döden eftersom det är krig även i dagens samhälle på olika delar i världen. Men annars så känner jag inte igen mig i något mer.
  Jag tycker att Valans spådom var bra men den skulle varit mer förklarlig för att den hoppade väldigt mycket i meningarna. Jag tycker också att själva berättelsen är intressant för att det händer mycket på samma gång så det finns mycket att läsa om.
  Jag kände mig aldrig nära själva händelsen förutom att både krig och konflikter finns här med. Men annars var det inget som va likt något jag känner igen mig i.
  Det är svårt att förstå dom flesta orden men om man läser om det några gånger så går det tillslut bra. Valans spådom var också som sagt ganska otydlig för att man förstod inte riktigt hur den första fejden började.
  Citat – ”En jätte kommer från öst och höjer sin sköld i väldig vrede” I detta citatet förstår man hur jätten känner sig för att dom skriver att ”han höjer sin sköld i väldig vrede” och då förstår man att jätten är arg. Citatet beskriver allt väldigt tydligt med, så att det blir lätt att förstå.
  Jag har lärt mig i texten att om man fortsätter säga dumma saker till varandra och inte kan förlåta och gå vidare blir allt tillslut i katastrof och kan leda till krig eller undergång.

 19. Tristan och Isolde
  Jag undrar vad som kommer att hända när dom kommer iland med båten och vad kungen kommer säga. Kommer han bli rasande av att Isolde och Tristan har blivit kära eller kommer han låta Tristan gifta sig med henne?

  Om det var jag som var Kungen tillexempel hade jag låtit det yngre paret gifta sig eftersom dom hade evig kärlek till varandra.
  Jag känner igen mig i att man blir kär i någon som inte är bra för en själv. Och att man inte kan göra något åt att man gillar personen.

  Jag tycker att man skall låta Isolde och Tristan gifta sig istället för hon och kungen. Eftersom dom två har evig kärlek så är det inte mer än rätt Tristan och Isolde får gifta sig.

  Jag kände mig nära Isolde när hon inte ville lämna stället hon kommer ifrån och att hon intre fick som hon själv ville.

  Det är svårt att förstå varför man inte låter paren bli kära i varandra av riktiga känslor. Man ger dom istället en förtrollad dryck som dom får dricka för att bli kära.

  “ I sitt hjärta vredgades hon över denna böjelse,som var smärtsammare än hatet”

  Jag har lärt mig lite om olycklig kärlek och hur den blir till evig kärlek.

 20. Tristan och Islode:
  Jag undrar:
  Varför måste alla kärlekshistorier göra en typ av martyr-drag i slutet, alltid måste någon dö eller någon få falskhet eller besvikelse, varför tar de flesta poeterna dragen av en sorts martyr-död till kärlek, dom visar att kärlek ska vara svårt och ja det ska det vara men inte så svårt så att folk ska dör och någon lever i evighet utan att hitta en ny eftersom att det var den ”rätte”.
  Man ska försöka visa upp kärlek, mer mystiskt och kärleksfullt.
  För då kommer ungdomen bli mer kärleksfulla om det är det dom lär sig och därför ska man visa mer kärlek än drama såklart att det ska finnas men inte i närheten av hur mycket kärlek.
  Om det var jag:
  Alltså om jag hade vart Tristan så hade jag kanske tänkt lite men jag är kär i kärlek, så jag hade nog fortfarande gjort det han gjort, men med lite mer syn på konsekvenserna och vänskapen som skulle skakas av detta.
  Därför att det du gör ska du stå för och om du inte kan stå för det kommer det gå illa, så man ska tänka mycket men om du verkligen är villig att kämpa och kan stå för det ska du det vad än någon säger.
  Men sen hade jag nog tänkt mycket på hur det skulle blivit när man kommer tillbaka från Irland, sen hade jag nog varit lite orolig för kungen och hans åsikter om men som sagt man vet aldrig hur någon reagerar under chock eller ilska/sorg.
  Jag tycker att:
  Det är en jätte fin historia om kärlek och passion, men den är ganska tragisk med allt om kärleksdrycker och mer. Men den ska visa att kärlek aldrig dör och man ska kämpa för det man vill till 100 % och om du gör det kommer du lyckas men då måste det verkligen vara 100 % och inte 99 %.
  Dom kan göra en HBTQ version, det hade varit något, med drama alltså.
  Jag kände mig nära:
  Tristan.
  Jag förstår hur han kunde svika kung Marcs förtroende, men jag hade också tyckt synd om han (Marc) men jag kan förstå att han svek för kärlek för vi lever för det till en stor anledning. Kärlek är en viktig sak i livet och man ska inte ta det för givet och säga nej för då kommer du inte klara dig.
  Och jag kände mig inte nära vid en speciell händelse utan hela tiden.
  För hans eld och passion för kärlek och jag avundas deras kärlek, men man ska också värdera vänner kanske till och med mer verkligen beroende på ditt hjärta.
  Man måste lyssna till sin inre rytm, hjärta och själ för att förstå till 100 % därför.
  Svårt att förstå:
  Jag tyckte inte att något var så svårt att förstå, för att jag har läst denna historia om tragisk kärlek innan på engelska och svenska. Den är så vacker.
  Citat:
  ”De båda älskande omfamnade varandra, och deras sköna kroppar skälvde av åtra och kärleksglöd.´´
  Enda tanken jag kan säga om detta är,
  Väldigt passionerat skrivet, beundrar på högsta grad.
  Jag har lärt mig:
  Man ska tro på sig själv och alla man älskar och se och förstå allt från alla vinklar. Det är det, som sagt kan denne .

 21. Tusen och en natt

  Jag undrar vad som händer med de 3 shejkerna efter berättelsen eftersom man inte beskriver det i slutet av berättelsen.
  Om det var jag som var köpmannen hade jag försökt att resa när värmen inte skadade lika mycket, jag känner igen mig i att vara oförsiktig med vad jag gör men jag känner inte igen mig att vara på en plats där värmen skadar.
  jag tycker att det var en bra berättelse anpassad till svartmagi.
  Jag kände mig nära huvudkaraktären när han var tvungen att stanna i skugga på grund av den otroliga värmen.
  Det var svårt att förstå berättelsens logik, därför att den berättar om onaturliga krafter.
  ”Låt oss gräva ner hälften av pengarna för att ha till hands om vi skulle råka ut för någon olycka” detta ses ju idag som att spara pengar.
  Jag har lärt mig av texten att vara mer försiktig med vad jag gör.

 22. Den gudomliga komedin:

  Jag undrar hur det gick för Dante efter att berättelsen tog slut. I informationen om författaren Dante Alighieri så står det att den fulla berättelsen är uppdelad i 3 delar (Helvetet, skärselden och paradiset) så därför undrar jag hur det går för honom i de andra två delarna och hur berättelsen slutar, om inte den här texten kanske till och med är slutet.

  Om det var jag som var i Dantes situation så skulle jag förmodligen känna mig rädd, obekväm och precis som Dante beskriver att han kände sig, stum och iskall.
  Jag känner knappt igen mig alls i berättelsen, men om jag måste nämna något så har jag säkert känt mig nästan lika stum och kall som Dante någon gång, men jag kan inte nämna något specifikt tillfälle.

  Jag tycker att det var bra att man fick lite information om berättelsen innan den började för om jag inte hade fått det så hade jag blivit väldigt förvirrad och inte fattat någonting om vad den handlade om eller syftet med den.

  Jag kände mig nära händelsen när Dante beskrev hur Satan såg ut. Det var en ganska detaljerad beskrivning och man fick en klar bild i huvudet av hur han såg ut.

  Det var inget som var särskilt svårt att förstå mer än möjligtvis språket som var ganska avancerat, men ändå mer lättläst än ”illiaden” från tidsepoken före. Så förutom att jag fick stanna upp och läsa om vissa meningar och ord ibland så förstod jag hela berättelsens handling.

  ”Jag dog ej, men vid liv var jag ej heller; har du en smula fantasi, tänk efter om själv du liv och död skulle berövas” Det var en intressant mening som fick mig att stanna upp och tänka till lite om vad som menades med det.

  Jag kan inte säga att jag har lärt mig något av texten, och jag kan inte riktigt hitta något budskap som texten vill förmedla till mig. Jag tror att den är skriven mer för att underhålla läsaren än för att förmedla ett budskap och lära den en läxa

 23. Den poetiska Eddan.

  Jag undrar varför valans spådomar hade så stora tidsmellanrum. Eftersom den hoppade så mycket i tiden.
  Om det var jag som spådde så skulle jag nog gett mer detaljer för den var väldigt svår
  att förstå.
  Jag tycker att den var svår att förstå texten på grund av meningarna inte riktigt hänger ihop. Och på grund av att jag inte förstår allt så kan jag inte relatera till det.
  Det är svårt att förstå en av natur katastroferna som beskrivs så här ”En jätte kommer frön öst och höjer sin sköld”.
  Citat ”Alla jättar följer vargen och Loke.” Vad är det för varg? Den kom från ingen stans.
  Jag har inte lärt mig något av den här texten på grund av att det bara var en spådom som var svår att förstå.

 24. Tusen och en natt
  Jag undrar….hur den slutar, för att jag tyckte den var så bra. Därför att en endaste flicka kunde få honom att ändra sig.
  om det var jag… som var flickan skulle jag gjort lika dant, för han var säkert en bra man. Bakom allt det han gjorde mot de stackars flickorna.
  jag tycker att… den var väldigt bra för att den visar att även kvinnor då kunde ha makt, utan nästan någon märkte det. För att kvinnorna hade inte så mycket rätt i samhället då, men hon visade då att kvinnor kunde också göra skillnad.
  jag kände mig nära händelsen när… hon berättade historier för honom, och räddade sitt eget liv. För att det blev så verklig och bra. Det hände verkligen något i berättelsen. Som gjorde att man fick intresset i boken.
  Det är svårt att förstå att….varför han gjorde så som han gjorde från början, för han var säkert en bra man bakom allt det. Så hade han bara träffat henne tidigare, så hade hon räddat många liv.
  Citat: ”den sköna Sjeherazade berättar sagor för sin make kung Sjahriar, för att han inte ska döda henne” men egentligen så är det ju för att han inte skall ta hennes syster, men det vet inte kungen om. Det tycker jag är väldigt hjältemodigt av henne, att ta andras liv framför hennes eget liv.
  Jag har lärt mig av berättelsen att…man kan förändra och göra skillnad, fastän man inte är lika stor och stark. Det kan hjälpa en ibland när man känner sig maktlös och då kan man ta till med såna sett. Istället för att övervinna personen genom hot och makt.

 25. Tristan och Isolde

  Jag undrar om vad som händer när dem kommer tillbaks till Cornwall, hur ska de göra? Kommer de att fortfarande vara förälskade i smyg.

  Jag kan förstå dom när dom blir förälskade men inte kan få varandra, det är ungefär samma som när man vill äta godis men man har godisförbud. Jag känner igen mig när Isolde är sur, för hon har blivit tvingad att gifta sig. Det är samma känsla som när man måste städa sitt rum, det är inget man vill göra men man måste göra det.

  Jag tycker att det var dåligare förr. Detta är grundat på att kvinnor inte fick välja vem dom skulle gifta sig med, detta kunde ju leda till att fler och fler blev kära i smyg. Tillslut kanske alla hade pojkvänner och flickvänner utan att någon visste om det. Detta ledde ofta till att många kungar blev nekade giftermål och istället blev flickan dödad.

  Jag kände mig nära när dem var på båten, eftersom vi väldigt ofta är ute med våran båt. Jag älskar känslan att vara ute på havet för man får känslan av frihet, och det är viktigt.

  Det är lite svårt att förstå vem Isolde egentligen var och varför kungen just valt henne. Hon var ju från ett främmande land. Varför just henne? Och vart kom drycken ifrån? Men det som var konstigast var ju hur Isolde och Tristan gick från att hata varandra till att bli kära. Även vissa ord är svåra att förstå.

  ” I sitt hjärta vredgades hon över denna böjelse, som var smärtsammare än hatet” En av mina kompisar berättade en gång om att hen var kär i en person som hen egentligen hatade.

  Jag har lärt mig att man inte alltid kan få vad man vill, att ibland blir det inte som man tänkt sig.

 26. TRISTAN OCH ISOLDE
  Jag undrar vad som händer när dom kommer fram för han svek Marc och blev förälskad i hans brud. Antagligen kommer dom båda straffas med döden. Jag kan inte själv relatera till texten med de är säkert flera andra som kan de för texten handlar om förbjuden kärlek alltså kärlek som inte får existera jag kan tänka mig att många homosexuella har känt på de här sättet i dagens samhälle fast kanske inte att dom blir straffade med döden.
  Jag tycker berättelsen var lite för smörig och långtråkig för dom höll på och snackade med varandra så formellt. Jag skulle inte läsa resten för att de skulle bli så segt och de är inte min typ av genre.
  Jag tyckte det var svårt att förstå att Isolde var faktiskt en fånge och hon tvingades gifta sig med kung Marc så de var egentligen väldigt synd om henne. För att ingen vill väl bli bortgift?
  ”Den unge tjänarinnan sökte efter någon dryck” Jag tycker det är här det faktiskt händer något och det är en bra sammanfattning av berättelsen för att det är det här de handlar om.
  Jag har inte direkt lärt mig något av berättelsen förutom betydelsen av några äldre ord.

 27. Tristan och Isolde
  Jag undrar vad som kommer hända med Tristan och Isolde när dom kommer tillbaka till Cornwall.
  Om det var jag som fick glaset med dricka hade jag bett tjänarinnan komma med flaskan så att jag kan kolla vad det var jag fick och dricka.
  Jag tycker att texten är lite svår att hänga med i och att det finns många svåra ord.
  Jag kände mig aldrig nära huvudkaraktären.
  Det är svårt att förstå många av orden i texten och när det står I överallt.
  Citat- ”Sittande under tältet, tillsammans med sin tjänarinna, grät hon vid minnet av sitt hemland.” Om det skulle komma främlingar och föra bort mig hade jag ju jag också blivit rädd och undrat vart de skulle föra mig, varför de gjorde så och varför just mig.
  Det jag har lärt mig av texten är att man alltid ska dubbelkolla förpackningen om man får något av någon.

 28. Tristan och Isolde

  Jag undrar om Marc kommer skada eller döda Tristan för att han tog Isolde från honom eller om de kommer få leva tillsammans.

  Om det var jag skulle jag inte åka till Marc utan jag skulle ta Tristan och fara någon annanstans och leva med honom och inte riskera att förlora honom.

  Jag tycker att det är rätt hemskt att Isolde börjar älska en man som hon innan har hatat. Det är ändå rätt vackert att hatet kunde förvandlas till kärlek, även om det inte var naturligt.

  Jag kände mig inte nära någon av karaktärerna eller några av händelserna.

  Det är svårt att förstå att tjänarinnan inte hade gömt kärleksdrycken bättre. Om hon hade gjort det skulle de inte ha misstagit det för vin och druckit det.

  Citat: ”Tristan kände sig som en levande björnbärsbuske med skarpa törnen och doftande blommor hade stuckit sina rötter i hans hjärta och med starka band sammanflätat hela hans kropp, all hans åtrå och alla hans tankar med Isoldes sköna kropp.”

  Tanke: Det är en fin beskrivning på Tristans kärlek för Isolde.

  Jag har lärt mig att jag ska vara säker på vad jag dricker innan jag dricker det så jag inte gör något som kommer få mycket konsekvenser och att man kan lära sig att älska de man hatar.

 29. Tusen och en natt
  Jag undrar hur shejkernas döttrar kunde veta att kalven/hunden var förtrollade.
  Jag kände inte igen mig i att de tre shejkerna som köpmannen träffade av en slump, ville offra sig för honom. Jag kanske skulle ha kunnat relatera om det var shejkernas döttrar eller söner som skulle dö. Men att offra sig för en total främling? Nej.
  Jag tycker det är fascinerande att man har skrivit en så overklig historia men att den ändå är attraktiv att läsa. Den är ologisk men det finns ändå något tilltalande med historien. Jag kände mig nära mig nära Sjeherazade när hon slutade berätta för då vet man inte om kungen kommer döda henne eller inte.
  Jag tyckte den var enkel att förstå.
  ”Vid denna punkt i sin berättelse såg Sjeherazade morgonen gry och tystnade, trots att hon hade konungens tillåtelse att berätta´´
  Jag tycker det var smart av Sjeherazade att sluta berätta och sen säga att hon kunde fortsätta nästa natt. För det innebär ju att hon får leva längre.
  Jag har lärt mig att list är en viktig egenskap, för det var Sjeherazades list som räddade henne och shejkernas list som räddade köpmannen.

 30. TUSEN OCH EN NATT
  Köpmannen och anden
  Jag undrar hur någon kom på historien från första början och vad de hade för anledning till att berätta den. Jag undrar också varför man valde att orsaken till andens barns död skulle vara att köpmannen kastade dadelkärnor på honom.
  Om det var jag så skulle jag nog inte ha litat på köpmannen såsom anden gjorde när köpmannen lovade att komma tillbaka. Jag har lite svårt att känna igen mig i historien eftersom att det är väldigt många magiska händelser inblandade och det som händer är väldigt specifikt. Men om jag levde i en värld där jag kunde berätta en intressant historia och tro att det skulle stoppa någon från att mörda en man som mördat någon av misstag och efter det gjort rätt för sig, hade det nog varit någonting jag gjort. Jag hade kunnat lyssna på köpmannens historia och sedan velat hjälpa honom. Jag känner inte igen mig i en värld där det är vanligt att berätta historier. I vårt samhälle har det försvunnit mer och mer från kulturen och det är väldigt ovanligt att man sätter sig ner och tar sig tid att berätta historier för varandra.
  Jag tycker att historien är intressant och när jag läste den kom jag och tänka på ett ordspråk. ”Ett öga för ett öga.” Tanken utvecklade sig till att i många historier jag läst eller filmer jag sett så är det vanligt att någon får sitt barn mördat och bestämmer sig sedan för att orsaka samma smärta för någon annan. (Att ta något liv ses ofta som att skona dem och det bättre straffet är istället att visa dem den smärtan du själv känt). Alltså skulle anden kunna valt att mörda köpmannen son eller något annat av hans barn. Från meningen ”Därpå yppade han vad som hänt honom, och alla började gråta, föräldrar, hustrur och barn.” så antar jag att han hade barn. Men i den här berättelsen så lät anden köpmannen göra rätt för sig, säga hejdå till sin familj och sedan spendera resten av året i frihet. Så anden var väldigt skoningssam i sitt val av straff.
  Jag kände mig nära köpmannen när han satt och berättade sin historia för den gamla shejken med gasellen. ”… då han såg honom alldeles ifrån sig av ångest och rädsla, sorg och förtvivlan.” Då kunde verkligen förstå hans känslor och nästan se honom genom shejkens ögon.
  Jag har svårt att förstå varför den första shejken valde att skaffa ett annat djur när han skulle offra son. ”Då kalven fick se mig slet den sig och rullade sig på marken framför mina fötter. O, jämmer och elände! Jag fylldes av medlidande för kalven och sade till herden: ’Hämta mig en ko och låt kalven vara och släpp ut den bland de andra djuren!’” Jag menar, jag förstår varför han valde att inte mörda sin egen son men varför skulle han döda något annat djur. Bara för att någon har mer värde för honom själ så betyder inte det att någon annan har mindre värde för världen.
  Citat: ”Och vesiren stod där förvånad till förvåningens yttersta gräns.” Jag skulle nog inte kunna svara särskilt väl varför detta talade till mig men jag tyckte att det var ett bra sätt att få läsaren att förstå att han var mållös och förbluffad. Det var en enligt mig en intressantare mening än ”Han var väldigt förvånad” hade varit.
  När jag läste berättelsen så insåg jag att man lär sig mycket av att höra berättelser och att det muntligt historieberättande blir mer och mer ovanligt i världen och att jag personligen tycker det är tråkigt. Och då menar inte jag att man berättar vad som hände på engelskalektionen eller vad man åt till middag utan berättelser där man låter fantasin flöda och riskerar att lära sig en viktig läxa.

 31. Jag har läst tusen och en natt.

  Jag undrar vad som händer med köpmannen, om han blir befriad?

  Om jag vore ”den store efrit” så tror jag inte jag skulle vara så hämndlysten. Jag förstår att han blev arg för att köpmannen döda hans son men jag skulle förstått att det var en olyckshändelse och insett att det inte blir bättre av att döda någon annan.

  Jag känner igen mig i andens tankesätt, att man vill hämnas och är arg. Det kan jag reflektera till många olika händelser i mitt liv där jag känt så.

  Jag tycker att den ena brodern i den förtsa shejkens berättelse var en god man. Hans bröder var dumma och slösa bort sina pengar men brodern tog dem under sina vingar och gav dem de bästa ändå, och lät dem bo hos honom. Och ändå fast han vart så snäll så går de bakom hans rygg och kastar han och hans fru i havet.

  Citat: ” Du ska få tredjedelen av det blod som skulle sona brottet”

  Jag har lärt mig att ärlighet och lojalitet spelar en stor roll i livet.

 32. Tristan och Isolde
  Jag undrar vad som händer när dom kommer fram till land Och vad dom säger till kungen och hur kungen regerar när dom säger att Isolde och Tristan är kära.
  Om det var jag som var Brangien så hade jag verkligen gömt den kärleksdrycken eftersom jag tror att det kommer bli väldigt stora problem när dom kommer fram till kungen eftersom kungen vill ju ha en fru och han kommer nog bli väldigt arg när han får reda på att hans blivande och hans brorsson är kära i varandra. Dom hade ju aldrig blivit kära om inte Brangien hade gömt kärleksdrycken. Men sen förstår jag inte varför hon inte bara sa nej ni får inte dricka den drycken och tagit den och gömt den.
  Jag känner igen mig i Brangien eftersom jag själv är väldigt velig och hade nog själv glömt bort att den kärleksdrycken fanns och hade nog inte vågat säga till att dom inte får dricka den drycken. Sen så hade jag också fått väldigt mycket skuldkänslor som hon fick.
  Jag känner inte igen mig i någon.
  Jag tycker att Brangien borde ha sagt till att det inte var vin utan en kärleksdryck för då kunde dom själva bestämma om dom ville dricka den ändå eller inte. För dom borde ha fått ett val om dom ville bli kära eller inte.
  Det är svårt att förstå hur en kärleksdryck kan göra att man blir kär eftersom Isobel och Tristan hatade först varandra och magi kan inte göra att man blir kär utan de blir man när man träffar helt rätt men det kanske var så att det var dom som var menade för varandra ändå och det inte var kärleksdrycken som gjorde att dom blev kära utan att det var egentligen ödet som gjorde att dom blev kära att det var menat att dom två skulle bli kära.
  Vad betyder det egentligen att svika nån som Tristan gjorde han svek sin kung/morbror som hade tagit hand om han ända sen han var liten. Han svek han genom att han fick det förtroendet frång kungen att hämta kungens blivande fru men svek han genom att bli kär i Isobel och Isobel blev kär i Tristan.
  Citat: ”jag eländiga, sade hon. Förbannat vare havet som bär mig”
  Jag har lärt mig av historian att även om man först hatar en person så ska man inte döma han i första taget utan det kan faktiskt vara så att det är ditt livs kärlek.

 33. Tusen och en natt.

  Jag undrar vad som händer med Sjeherazade dör hon eller låter kungen henne leva. Jag tror att hon överlever.

  Jag känner igen mig i att kungar tar kvinnor till slavar för det har man läst mycket om i historia. Det var mycket vanligt på den tiden och det händer fortfarande ibland vilket är väldigt konstigt.

  Jag tycker att Sjeherazade var väldigt modig och smart som ”uppehöll´´ kungen och samtidigt gjorde så han ändrade åsikt.

  När man läste historien hoppades man hela tiden att Sjeherazade skulle överleva på så sätt kommer man nära henne och vill att hon ska klara sig.

  Historien är lätt att förstå det är bara några svåra ord som ex.vesir, djinn och efrit

  ”Vesiren stod där förvånad till förvåningens yttersta gräns´´
  Detta hände när han förstod att konungen inte dödat Sjeherazade efter första natten detta var väldigt konstigt och hade aldrig hänt förut.

  Jag har lärt mig att om bara man försöker kan man ta sig ur mycket svåra situationer.

 34. Tristan och Isolde
  Jag undrar hur Marc kommer reagera när Tristan och Isolde kommer fram. Eftersom dom har druckit kärleksdrycken.
  Om jag var Isolde så skulle jag kollat noggrannare vad det var för dryck och tänkt efter.
  Jag tycker att berättelsen var bra, speciellt när både Isolde och Tristan drack kärleksdrycken för då ville man fortsätta läsa och se vad konsekvenserna blir tillslut.
  Jag känner igen mig i Isoldes situation, att man ska någonstans man inte vill.
  Det var ganska många ord som jag inte förstod i texten, eftersom det är ett äldre språk.
  ”Isolde älskade honom” Det var efter hon hade druckit kärleksdrycken. Det var inte så bra eftersom hon ville egentligen hata honom för detta.
  Det jag har lärt mig av berättelsen är att man kan ha känslor för vilken person som helst.

 35. Jag har läst Dante Alighieri

  Jag undrar hur/varför Dante kom till helvetet. För att helt plötsligt så står det bara att han var i helvetet.

  Om det var jag som hade hamnat i helvetet så hade jag berättad vad jag hade gjort och varför jag var i den djupaste hålan i helvetet.

  Jag tycker att denna texten var ganska lätt att läsa för att det var inte så svåra ord. När den är lättare skriven så kommer man lättare in i berättelsen.

  Jag känner igen mig i händelsen ”det finns inga ord som räcker” för att ibland så kan man vara så glad så att man inte kan säga det med ord.

  Det som var svårt att förstå var varför det var en sång i texten. Var det något som Dante sjöng eller hör den bara till texten.

  Citat: ”De har nu nått helvetets allra djupaste håla” Varför var dom där, Varför hade dom gått ända dit och inte bara varit kvar där uppe.

  Det jag har lärt av denna berättelsen är att du behöver inte alltid säga vart du ska utan du kan bara åka någonstans.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *