Realismen 1840 – 1880

3 reaktion på “Realismen 1840 – 1880

 1. Jag har läst Oliver Twist, skriven av Charles Dickens.
  Charles Dickens var en populär författare och underhållare. Kritiker har anklagat honom för att han påverkades för mycket av vad läsarna ville ha. I flera romaner skrev Charles Dickens om de svaga i samhället och han var i sin sympati med dem mycket samhällskritisk. Charles Dickens växte själv upp i det fattiga London och var redan som barn tvungen att börja arbeta. Det är i denna miljö som hans roman Oliver Twist (1837-1838) utspelas.
  Oliver Twist vill leva ett hederligt liv, men som föräldralös och fattig hamnar han med skurkarna Mr Fagin och Bill Sikes. Sikes har nu tagit med sig Oliver till sin kumpan Toby Crackit. Deras plan är att Oliver ska hjälpa dom vid ett inbrott.

 2. Jag har läst om Anna Karenina av Leo Tolstoj.

  Leo Tolstoj (1828 – 1910) var en ar dom ryska romanförfattare som åstadkom det stor genombrottet för den rysks romanen i världslitteraturen. Leo skrev väldigt realisktiskt och fritt från förskönande romantik. Anna Karenina (1873 – 1877) var en av hans största romaner. Den beskriver hur förbjuden kärlek krossar människan.

  Anna Karenina handlar om en tjej som heter Anna som är på besök hos hennes bror Stephan och hans fru Dolly i Moskva, för att hon ska hjälpa dom reda ut sina äktenskapsproblem. Det går väldigt bra, men sen på en bal så träffar hon Vronskij, och dom blir förälskade i varandra. Tillslut bestämmer Anna sig för att hon måste åka hem till sin man och sina barn i Petersburg.
  Jag tror att kärlek vid första ögonkastet kan nog finnas, men oftast så tror jag att man först ”ser personen” och sen lär känna han/hon och sen kanske man blir förälskad.
  Förbjuden kärlek tror jag betyder en kärlek som inte får lov att vara/när 2 personer blir kära, men dom kan bara inte vara tillsammans.

 3. Författaren bakom berättelsen Nicodemus Dodge heter Mark Twain. Han var en mycket framgångsrik författare och mest känd är han för Tom Sawyers Äventyr och Huckleberry Finns Äventyr. De inehåller mycket humor men han skildrar även svårare sidor av verkligheten. Bland annat fattigdom, slavhandeln med svarta, kriminalitet och föreldralöshet.

  Anledningen till att ’’kvickhuvudena’’ utsätter just Nicodemus för sina spratt är att dom tycker att han är en riktig ’’fårskalle’’, som han kallas i berättelsen. ’’Han var som skapt för att driva med’’. De tänker nog att han är en naiv bondlurk som dem lätt kan ge sig på. I början när författaren beskriver Nicodemus utseende när han kommer in på tryckeriet där han söker jobbet så får man just dendär bondlurk-uppfattningen av honom. Men att dom trodde att han var ett lätt mål får de ångra senare.
  ’’Man ska inte döma en bok efter omslaget’’.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *