Renässansen 1450 – 1660

Renässans betyder pånyttfödelse. Under den här perioden var det den antika kulturen som man ville återskapa. Konstnärer och författare såg den grekiska och romerska antiken som ett försvunnet ideal. De gjorde uppror mot medeltidens religiösa samhälle och satte istället människans mångsidighet och frihet i centrum.

19 reaktion på “Renässansen 1450 – 1660

 1. Don Quijote.

  Vi undrar varför han gör dumma och galna grejer? Han kommer bara dö på något konstigt sätt och ingen kommer komma ihåg honom. Vi känner inte igen oss i huvudkaraktärens situation, för ingen av oss har attackerat vindkvarnar med ett svärd, eller när han blev besegrad av en vindkvarn. Vi tycker att Don Quijote är dum i huvudet och efterbliven. Eftersom att ingen normal människa skulle ha gjort det ha han gjorde. Vi kände oss inte nära huvudkaraktären efter att man måste nog vara hög för att bli så konstig som han var. Det var lite svårt att förstå hur och varför Don Quijote var så dum som han var. “-Fly inte, fega och eländiga varelser! Det är en ensam riddare som angriper Er”. Vindkvarnar kan ju inte fly, dem är gjorda av sten. Han kanske tyckte att det såg ut som om dem flydde. Vi lärde oss att om man röker gräs så blir man säkert som Don Quijote.

 2. Don Quijote
  Jag undrar… vad som händer i fortsättningen, varför han inte lyssnade på sin följeslagare, om han skulle gjort de så skulle det inte hänt att han hade knäckt ryggen.
  Om det var jag…skulle jag lyssnat på min följeslagare och inte tänkt så fantasifullt, att det skulle kunna vara en väderkvarn. För jag har inte så mycket fantasi.
  Jag tycker att…det var en väldigt löjlig bok. För att vilken kung skulle tänka att väderkvarnar är jättar. Det är ju inte säkert för samhället att ha en sådan kung.
  Jag kände mig nära huvudkaraktären när…hans följeslagare sa till honom att det inte var jättar utan väderkvarnar, för att jag skulle gjort likadant. Så det kändes som att det nästan var jag.
  Det är svårt att förstå att… varför han gjorde det, kunde han inte tänka på konsekvenserna? att han skulle skada sig, och hur han kunde ha så stor fantasi?
  citat: ”vilka jättar?”. Jag kände igen mig i det citatet, för jag hade frågat exakt likadant om jag skulle varit där. För att man kan ju inte ha så stor fantasi. Det blir ju även väldigt farligt för en själv.
  Jag har lärt mig av berättelsen att… man inte skall ha så stor fantasi, utan ha en lite mer måttlig fantasi. För det kan ju bli väldigt farligt för än själv och du kan ju skada dig väldigt mycket, om du har så stor fantasi. Som du läser i texten.

 3. Don Quijote
  Vi undrar vad som hände med den skadade hästen efter fallet. Kommer den att klara sig? Och vi undrar varför Don Quijote inte kunde se att det var väderkvanar. Eftersom att Sancho Panza berättade att det var väderkvanar så borde han förstått att det var det.
  Om det var vi som var Sancho Panza så skulle vi försöka stoppa Don Quijote att anfalla väderkvanarna så att han och hästen inte skadades. Vi tycker att Don Quijote verkade lite borta, kan han har ätit något förgiftande?
  Vi kände igen oss i att man tro att man har rätt ang någonting men det visar sig att man har helt fel. Som i ex ett argument. Men nu så är människor inte så lättlurade att blanda ihop ex väderkvanar med jättar.
  Vi tycker att Don Quijote kunde lyssna på Sancho Panza eftersom det blev skada utav detta. Och det ledde till att han fortfarande inte förstod att det bara var oskyldiga väderkvanar.
  Nära huvudkaraktären kände vi oss när Don Quijote blev skadad för att han hade fel. När man har fel om något så kan det bli negativa konsekvenser. Tillexempel men när man verkligen går in för någonting men man gör helt fel.
  Det är svårt att förstå vad dem gjorde bland alla väderkvanar. Varför var det så viktigt att vara just där och den tiden?
  ”Tyst med dig, min vän Sancho, svarade Don Quijote”. Det är ett tecken på att han verkligen står vid det han tycker och tror.
  Det som vi har lärt oss av berättelsen är att man ska se situationen från andras perspektiv, dem kanske har mer rimliga svar på saker. Och då slipper man att hamna i trubbel lättare.

 4. Jag undrar Varför han trodde att det var jättar som stod där, han kanske har någon sjukdom eller någon annat problem. För man tror inte väderkvarnar finns i verkligheten.

  Om det var vi skulle vi hjälpt han med att inte tro att det var jättar utan att det var väderkvarnar han kanske hade syn fel, vi kunde ta han till en optiker eller något annat som kan hjälpa han med sitt problem.

  Vi tycker att hans kompis skulle hjälpa han med hans synfel och att han skulle förklara att det inte var några jättar.

  Vi känner oss nära huvudkaraktären för att man kan förväxla olika saker i verkligheten men kanske inte väderkvarnar till jättar.

  Det som är svårt med texten/berättelsen är att det var lite svåra ord och när man inte kan vissa ord är det svårt att få ihop sammanhangen. Det kan lätt bli rörigt i berättelsen/ texten

  Citat- tanke En del mäter nog nära två leguas i längd! Han säger detta när han mäter väderkvarnarna/jättarna.

  Jag har lärt mig i texten/berättelsen att alla människor kan ta fel på olika saker i verkligheten t.ex en lång pinne och en svart orm.

 5. Don Quijote

  Jag undrar om hästen, Rocinante, överlevde. Det skrevs att Rocinante nästan hade fått sin rygg avbruten. Det kan inte vara smärtfritt och jag undrar om den har fått mer inre skador som ger konsekvenser senare och hur länge hästen kommer överleva.

  Om det var jag skulle jag inte försöka anfalla en väderkvarn och vara så enveten och inte lyssna på andra. Utan jag skulle fundera över min teori och lyssna på Sancho och dra en logisk slutsats. Jag känner igen mig i att inte vilja ha fel och göra och säga vad som helst för att bevisa att jag har rätt.

  Jag tycker att Don Quijote är rätt dum i huvudet som kan missta en väderkvarn för jätte och sen inte se den logiska realiteten. Han är en enveten och självgod människa som måste ha rätt och inte kan erkänna sina fel och som käftar emot när någon försöker få vett i huvudet på honom.

  Jag känner mig nära händelsen när Sancho försöker förklara för Don Quijote att det är väderkvarnar och inte jättar men Don Quijote viftar bort det han säger och går till anfall ändå. Jag känner igen mig i att inte bli lyssnad på och bli tagen för givet och att folk ibland tror att ingen jag säger kan stämma.

  Det är svårt att förstå att Rocinante lyssnar på Don Quijote och galopperar i full fart rakt mot väderkvarnen. Jag tror inte att en häst gärna skulle springa rakt mot en väderkvarn. Jag tror att hästen egentligen skulle bli livrädd och hellre springa därifrån.

  Citat: ”Med hjälp av sin väpnare steg nu Don Quijote upp på Rocinante, som nästan hade fått ryggen avbruten”

  Tanke: Om en häst nästan hade fått sin rygg avbruten skulle det göra extremt ont och jag tror aldrig att Don Quijote skulle kunna komma upp på hästen, utan jag tror att hästen skulle sparka av honom för att inte hamna i mer smärtor.

  Jag har lärt mig att det är okej att ha fel och att man ska lyssna på andra ibland för ibland tänker andra med mer vett och om man tar in det andra säger kan man hitta det bästa svaret på ett problem och kan dra vettigare slutsatser.

 6. Vi har läst berättelsen om Don Quijote
  Jag undrar varför inte Sancho inte stoppade Don Quijote från att attackera väderkvarnarna eftersom han visste att det inte var några jättar som väntade dom.
  Om det va jag som var Sancho skulle jag övertygat Don att det inte var jättar utan att det var vanliga väderkvarnar, och jag hade gått fram till dom och visat att dom inte va farliga.
  Jag tycker att denna texten var lättare att förstå och att läsa än texter från t.ex. medeltiden och forntiden & antiken.
  Jag kände mig nära huvudkaraktären när han inte lyssnade på sin följeslagare utan ändå gick till attack mot väderkvarnen.
  Det var svårt att förstå vissa av orden i texten, som till exempel: vindil.
  Citat: ”Lyckan är oss mer bevågen än vi kunde önska.” Ibland kan man bli gladare än vad man tror av små saker som egentligen inte är så speciella, som t.ex om någon ger än en komplimang eller bara hälsar när man möts eller om man hittar en peng i fickan.
  Jag har av texten lärt mig att man ska lyssna på människorna i ens omgivning och inte alltid bara göra som en själv tänker.

 7. DON QUIJOTE

  Jag undrar varför riddaren blev så konstig och inbilla sig saker. Han kanske hade synfel på håll. men då borde han sett när han närmade sig att det endast var väderkvarnar. Jag undrar om det berodde på att han behövde glasögon eller att han kanske var mentalt eller psykisk sjuk eller bara hade hybris och var väldigt ivrig.

  Jag känner mig igen i hans följeslagare Sancho Panza. För att han tyckte det var konstigt att han såg jättar. Och han försökte hjälpa och stoppa herren. Det känner jag igen mig i att vara den som hindrar andra från att göra dumheter och att inte förstå mig på herren.

  Ingen av oss kände sig nära huvudkaraktären. Bara följeslagaren.

  Jag tycket att berättelsen var hyfsat lätt att förstå och läsa. Det var inte så svårt att hänga med och den var lagom lång. Men jag tycket att själva berättelsen var lite konstig. För att den hade udda handling och inte intresserade mig.

  Ett citat: ” Det märks, sade Don Quijote, att du inte har en aning äventyr. Det är jättar, och du är rädd, så dra dig undan och läs dina böner. Jag däremot skall inlåta mig med dem i en våldsam och ojämn kamp.”
  Ett exempel på att han har hybris. Han säger att det kommer att bli en ojämn kamp. Alltså att han kommer att vinna mot 30 eller 40 jättar. Jag tror inte att han skulle haft en chans imot så måna på en gång. Jättarna borde vara minst dubbelt så stora.

  Vi har inte lärt oss något speciellt om denna berättelsen. Kanske att man ska gå till optiken oh kolla synen någon gång ibland.

 8. VI undrar om Don Quijote hade något slags synfel eftersom han trodde att väderkvarnarna var jättar. Man kanske inte visste att synfel existerade på den tiden eftersom det inte fanns någon på den tiden som kunde undersöka honom.

  Vi känner inte igen oss i att förväxla en väderkvarn med en jätte då de nu finns möjligheter att få hjälp med synfel och andra problem.

  Vi tycker att berättelsen var rolig då vi tycker att han var knäpp i huvudet eftersom han anföll väderkvarnar med häst och då påstod att det var jättar och inte väderkvarnar.

  VI kände inte oss nära huvudkaraktären eftersom det verkade som att han hade något fel på hjärnan och eftersom inte någon av oss har eller haft synfel så kunde vi inte riktigt relatera till hans synfel eller tankebanor.

  Det är svårt att förstå texten eftersom texten i sig själv var väldigt uråldrig och många svåra ord som man inte riktigt fattar i vissa sammanhang.

  Citat: ”Om Ni också hade fler armar än jätten Briareo, så skall Ni ändå få stryka på foten.” Det låter lustigt att stryka på foten och de låter också som att det gör ont.

  Vi har lärt oss av texten att kan inte ska kriga mot väderkvarnar för då går de illa. Och att även de högt uppsatta kan göra misstag.

 9. Miguel de Cervantes Saavedra
  Vi undrar varför Sancho Panza går med på riddarens inkompetens. Sancho Panza måste väl ha insett för länge sedan att Don Quijote inte har alla hästar hemma.
  Om det var vi så skulle vi lämnat riddaren till sina egna strapatser om han inte skärpte till sig och skaffade sig ett riktigt jobb än att vandalisera väderkvarnar.
  Vi tycker inte att det är sannolikt att man hamnar så långt bort ifrån verkligheten av att läsa berättelser och sagor som Don Quijote blev.
  Vi kände oss nära huvudkaraktären efter att han blev nedslagen av väderkvarnen. Då han bortförklarade sig och sa till sin kompanjon att väderkvarnen blev först en väderkvarn efter att en trollkarl hade förtrollat den. Det är någonting vi tror alla har gjort. Att göra bort sig så grundligt att man tvingas bortförklara sig.
  Det är svårt att förstå hur riddaren inte ser sig själv självkritiskt. Han borde rimligen se hur förvirrad han är och bryta mönstret i hans karriär som riddare. Att vara rationell är något alla människor strävar efter men inte Don Quijote. Det finner vi märkligt.
  Vi har lärt oss att det är viktigt att granska vad man gör, tycker och tänker ständigt så att man inte blir som den förvirrade riddaren, så uppslukad av sina berättelser att man inte kan se skillnad på väderkvarnar och jättar.
  Det hade varit bra att granska större saker som är baserade på historier kritiskt. I Sverige fram tills 1950-talet så tvingades barn som var vänsterhänta att skriva med höger hand när. Något som idag hade betraktats som galenskap men som då var helt normalt.

 10. Vi undrar om han var galen eftersom att han krigade mot väderkvarnar som han trodde var jättar.

  Vi känner igen oss i att man vill slåss mot de som har mycket makt för att alla ska ha lika mycket jämlikhet.

  Vi tycker att man kan bli galen av alla orättvisor och att han ville slåss mot ”jättarna” för att visa sin kärlek att han kan skydda henne ifrån ”jättarna”.

  Vi känner igen att det finns tankar i samhället om att männen ska vara dom modiga och beskyddande. Dock tycker inte vi två att det ska behöva vara så eftersom både ska ta hand om varandra och vi tjejer kan ta hand om sig själva.

  Vi tycker det är svårt att förstå att det var just väderkvarnarna han attackerade eftersom det är konstigt att kriga mot kvarnarna.

  ”ske guds vilja, svarade Sancho Panza.” Han sa de för att överleva don quijote galenskaper.

  Vi har lärs oss att man kan bli galen av romaner.

 11. Don Quijote

  Vi undrar hur det var möjligt för Don Quijote att missta värdekvarnar för att vara jättar. Det är så osannolikt att den enda förklaringen skulle vara antingen att han hade grova synproblem eller att han inte var helt frisk, och vad i så fall var orsaken till det?

  Om jag hade varit Sancho Panza så hade jag förmodligen inte gett upp med att försöka övertala Don Quijote om att inte attackera väderkvarnarna, utan jag hade hindrat honom och inte bara låtit honom springa iväg. Om Sancho Panza hade gjort det så hade inte Don Quijote eller hans häst skadat sig.

  Eftersom att Sancho Panza verkade vara friskare än Don Quijote så kan vi lättare relatera till honom, särskilt eftersom att Gustavs farfar var sjuk och fick hallucinationer där han såg djur som inte var i rummet, Gustav känner därför igen sig i väpnaren eftersom att han stod och kollade på och försökte förklara för honom hur det egentligen låg till. Don Quijote känner vi inte alls igen oss i.

  Vi tycker att det var tur att Don Quijote insåg att det han trodde var jättar bara var väderkvarnar, efter att han blivit skadad av en av dom. Om han inte hade gjort det utan fortsatte att attackera dom så hade det kunnat gå ännu värre och han och hästen hade skadat sig ännu mer.

  Vi kände oss inte direkt nära huvudpersonen eller någon händelse, någon gång eftersom vi inte tycker att texten beskriver miljön eller händelserna jättedetaljerat. Men om vi ska nämna något så var dialogen mellan Don Quijote och Sancho Panza i inledningen helt okej eftersom att man fick en bra inblick i vad som hände och det gjorde så att vi förstod texten lite bättre.

  Det är som sagt svårt att förstå hur Don Quijote inte såg att jättarna var väderkvarnar, men utöver det så var språket inte särskilt svårt att förstå och texten var relativt lättläst, på gott och ont eftersom vi tycker att detta bidrog till att texten inte var lika detaljerad i miljöbeskrivningen som i texterna från de tidigare tidsepokerna.

  ”Betäckt med sin sköld och med lansen höjd till anfall sprängde han av i den vildaste galopp Rocinante kunde åstadkomma”
  Det är ett citat som beskriver ganska tydligt hur anfallet gick till och det är den mest spännande delen i texten.

  Vi har inte lärt oss något särskilt mer än att man inte ska attackera väderkvarnar.

 12. Don Quijote

  Jag undrar hur Don kunde missta väderkvarnarna som jättar, och även om de hade varit jättar så hade det ändå inte varit särskilt smart att gå på trettio till fyrtio jättar. Och varför trodde han att han kunde besegra runt trettio jättar samtidigt. Och även om han såg att det var väderkvarnar, varför lade han så mycket kraft på att låssas att det var jättar.
  Om det hade varit jag som var don så hade jag inte gjort samma sak, om han nu såg runt fyrtio jättar framför sig så hade jag ju självklart inte gått på allihop på samma gång, för att jag hade ju inte haft en chans. Och jag känner inte igen mig i att kolla på en sak och se det som något annat, det känns bara konstigt för mig.
  Jag tycker det var dumt av Don att inte lyssna på Sancho sin väpnare när han sa till honom att det inte var jättar. Därför att då hade han inte slösat tid på att skrika och slå på väderkvarnar.
  Jag känner mig nära händelsen när Don galopperade mot väderkvarnarna med lansen i högsta hugg. Och när han borrade in lansen i en av vingarna som samtidigt sattes igång med en kraftig vindpust som slungade Don upp i luften.
  Jag tycker det är svårt att förstå att Don kunde missta väderkvarnarna för jättar, även när han var nära dom. Därför att det är helt orimligt att tro att väderkvarnar är jättar. Och eftersom jättar är en påhittad sagofigur så är de ännu orimligare. Jag undrar också vad det betyder att ”sporra”. Jag tycker inte att det passar in i meningen.
  Citat- Vi tar ifrån dem vad de har och lägger grunden till vår rikedom genom bytet.
  Jag har inte lärt mig så mycket av texten, mer än att man ska lyssna på sina vänners råd och följa dom om det låter rimliga.

 13. * Jag undrar vart François Villon tog vägen efter han blev benådad eftersom han försvann och ingen hörde något av honom mer. Det gör litteraturen lite mer intressant

  * Om det var jag så hade jag inte fortsatt göra dumma saker för då blir ju straffet mycket större och det är inte värt tycker jag.

  * Jag känner mig inte när huvudkaraktären eftersom våra liv är inte alls lika. Men jag tror att många människor kan känna igen sig i den.

  * Jag tar min käpp. Det citatet är ett citat som jag tänker på gamla gubbar.

  * Det var svårt att förstå varför han blev fängslad eftersom han hann smita från universitetet innan dom fick tag i han så jag trodde först att han fängslades för att han skulle ha gjort någonting annat olagligt. Han var med i ett knivslagsmål och dödat en präst därför ville dom få tag i honom o sätta han i fängelse men han hann smita.

  * Av texten har jag lärt mig om François Villon. För att jag hade aldrig hört talas om han innan och nu vet jag en hel den eftersom det står lite fakta om honom.

  * Jag tycker att Hans liv verkade ganska kul eftersom dom skrev i början att hans liv var ett turbulent liv och det betyder att det hände många saker och det kan vara kul men samtidigt om det var negativa saker som hände så behöver det inte vara alls kul.

 14. DON QUIJOTE
  Jag undrar varför Don Quijote var så inställd på krig att han såg väderkvarnarna som jättar.
  Jag känner igen mig i att man blir så insnurrad på en speciell sak att det tillslut blir överdrivet. T.ex. om man lyssnar på en bra låt som man älskar och lyssnar så mycket att man tillslut blir galen av att höra den.
  Jag tycker att berättelsen blir mer intressant för att han har sån bra fantasi, även fast det var farligt att strida.
  Jag kände mig nära huvudkaraktären då jag kan relatera till att man tror man ser något men det inte finns där egentligen. T.ex. när man går ensam ute när det är mörkt och inbillar sig att man ser eller hör en person som egentligen inte finns.
  Det är svårt att förstå att han är så desperat av äventyr och krig att han till och med krigar med en kvarn, även om han skadar sig.
  ”Lyckan är oss mer bevågen än vi kunde önska, ty där borta ser du, käre Sancho, trettio eller fyrtio jättar komma emot oss.” Det citatet visar verkligen hur besatt han är av krig eftersom han blir så lycklig när han ser jättarna.
  Jag har lärt mig av berättelsen att man kan bli så besatt av saker att man blir galen, desperat och orädd.

 15. Av: Hanna och Salimeh 9A
  Vi undrar hur Don Quijote kunde bli så knäpp av att bara läsa . Eller så hade han en väldigt udda fantasi och var en självgående person som trodde på sina egna fantasier och gick på sina egna impulser. Och varför gick folk med på att stödja honom och följa med honom, låta honom leda. Vad var det med honom som var så intressant? Det kan ha varit att personerna som följde honom ville vara med på ett äventyr men kanske inte samma äventyr som Don hade i sitt huvud. Och Sancho Panza kanske mer följde med för att hålla koll på sin vän.

  Om det var vi som följde efter Don Quijote skulle vi inte lita på honom utan mer jämföra honom med Donald Trump. Alltså att vi inte skulle ha ett förtroende för honom med ändå följa med på vad han gör bara för att se hur han löser situationerna. Vi kände inte igen oss i Don eftersom vi inte har samma syn på livet som han har. Men vi kände igen oss i Sancho Panza när han försökte förklara för Don att det han såg inte var verklighet utan bara en slags synvilla och fantasi. Eftersom Don inte ville se verkligheten och stod fast vid att väderkvarnarna en gång var jättar.

  Det är svårt att förstå att Don skyller på övernaturliga saker så fort han har fel, som tex att han skyllde på att en trollkarl skulle ha ”förvandlat” jättarna på ängen till väderkvarnarna. Och det framgår även att liknande saker har hänt förut bl.a. Att samma trollkarl har trollat bort hand böcker.

  Citat: ”det står i Guds hand, sade Sancho, fast jag tror alltsammans, eftersom Ers Nåd säger det.” Det framgår att Sancho (även fast han inte tror på allt) så försöker han ändå stötta Don i hans ideér.

  Slutsats: man får inte vilja någonting så mycket att det blir en idé som man tror på så mycket att det skiljet sig ifrån verkligheten, men man ska ändå följa sina drömmar.

 16. DON QUIJOTE

  Vi undrar varför Don Quijote tror att väderkvarnarna är jättar och varför Sancho Panza följer med han när han ska strida mot väderkvarnarna när han själv vet om att det inte är några jättar?

  Om det var vi som var Sancho Panza skulle vi inte följt med Don Quijote och vi skulle försökt att säga åt han att inte gå dit utan att han skulle stanna hemma för att vi visste att det skule sluta illa och därför ska man inte gå dit om man tror att väderkvarnar är jättar utan det är mer tryggare att stanna kvar och försöka reda ut varför han tror som han tror.

  Vi känner ändå igen oss lite i Sancho Panzas sits eftersom Don Quijote är hans ”kung” och om en kung säger åt en att gå med så gör man det för både pengarna och att man kanske inte vågar säga emot någon som står högre än en själv.

  Vi känner inte igen oss i att någon tror att väderkvarnar är jättar och att man sedan vill anfalla dom. För om man skulle se en jätte så skulle man inte anfalla den utan man skulle isånnafall sprungit ifrån den och gömt sig eftersom att dom är mycket större än en själv.

  Vi tycker att hela berättelsen i sig är väldigt annorlunda och konstig. Ingenting är direkt trovärdigt. Men det kan ju vara lite roligt också att någon skriver något som är annorlunda och som skiljer sig från andra berättelser och det gör också att den som läser kanske blir mer nyfiken.

  Vi känner igen oss i huvudkaraktären att man ibland kan göra misstag och att man kan inbilla sig saker. Man kanske inte inbillar sig nått så stort som Don Quijote gjorde men nått litet gör man ju någon gång ibland. Misstag kan man alltid göra och det är okej, man brukar säga att man lär sig av sina misstag. Och det gjorde kanske Don Quijote efter det.

  Det är svårt att förstå att någon kan inbilla sig nått så stort och att man vill gå till anfall och att man skadar sig pågrund av en sån sak. Tänk om det händer nu idag att någon bara får en inbillning och tillslut kanske det leder till något jätte stort i världen och att folk blir skadade av de. Så därför ska man kanske lyssna på om någon säger till än att ”du kanske ska stanna kvar” istället för att göra något du inte riktigt vet om det är sant.

  Citat- ”Fly inte, fega och eländiga varelser” i detta citatet känner man hur modig Don Quijote är olch att han fakstikt tror på sig själv att han klarar av att ta ”jättarna”. Och att ha självförtroende är bra men att ha för mycket är inte lika bra ibland.

  Vi har lärt oss att ha självförtroende är bra men ibland kan det bli för mycket och då ska man lyssna på andra för just i dedn stunden kanske dom vet bättre än en själv.

 17. * Jag undrar vad som händer med don Quijote efter han anföll väderkvarnen. Vi vet ju att han skadade sig, men hade varit mer intressant om man fick reda på om han klarade sig eller dog. Och varför han inte lyssnade på riddaren.

  * Om det var jag som var bonden så hade jag vanat honom och om han inte hade lyssnat så hade jag åkt med Don Quijote och sedan tagit pengarna. Eftersom jag visste om att det inte var något farligt.

  * Jag känner igen mig i att jag oftast inte lyssnar på annan utan att jag ser om jag har rätt först. Jag känner igen mig för t.ex om man köper lotter så har man en stor chans att inte vinna och det brukar folk säga så då blir det typ att man vill motvisa det.

  * Jag tycker att riddaren skulle ha lyssnat mer på bonden så han inte sulle ha skadat sig.

  * Jag känner mig nära huvudkaraktären när han försöker mot visa motvisa vad följeslagaren säger. Därför att det är en sak man gör i vardagen. T.ex när man spelar lotto eftersom man oftast inte vinner.

  * Det är svårt att förstå hur det kan vara så svårt att lyssna
  på andra människor från början för det är en stor chans att dom har rätt.

  * Var det inte det jag sade? Vi valde det citatet eftersom man ofta får höra det efter man försökt motvisa det den första sa.

  * Vi har lärt oss att det kan vara både postivt och negativt att motvisa någon. Det har vi lärt oss när vi har diskuterat texten med varandra.

 18. Markus och Olivia
  Don Quijote

  Vi undrar hur stora jätterna var eftersom det är stor skillnad på om dom 5cm längre eller 5m längre.
  Om det var jag som var Rocinante hade jag slängt av han som sporrade mig i sidan för att det gör väldigt ont att bli sparkad i sidan med sporrar på.
  Jag känner igen mig i att se andra som jättar eftersom jag är kortare än de flesta för att jag är kortare än andra.
  Jag känner inte igen mig i han som sporrade Rocinante i sidan eftersom vi inte gör sånt för att det är djurplågeri.
  Jag tycker att texten var lättare än de andra texterna att läsa eftersom att det var mindre svåra ord i den.
  Jag känner mig nära huvudkaraktären när han rider mot ”jättarna” eftersom han visar sitt mod och att man inte ska ge upp.
  Det är svårt att förstå hur man kan se en väderkvarn för en jätte eftersom det är två helt olika figurer och ser inte alls likadana ut.
  Vad betyder det att ha en väpnare eftersom att det är ett ganska gammalt ord som inte används idag och det leder till att vi inte vet riktigt vad det betyder.
  Citat: ”Fly inte, fega och eländiga varelser! Det är en ensam riddare som angriper er!” Vi tänkte att han är väldigt modig som inte backar undan eftersom han angriper ”jättarna” själv.
  Jag har lärt mig av texten att man alltid bör vara säker på det man gör när man tar ett beslut, eftersom man kan ha fel.

 19. DON QUIJOTE
  Vi undrar hur Don kunde blivit så dum, eftersom det känns ganska overkligt att påverkas så starkt av böcker. Vi undrar också varför han kunde tilltalas som Ers Nåd och ha en tjänare om han nu var en ”fattig och lätt förvirrad riddare”. Är Sancho bara någon som spelar med i Dons galenskap eller är han faktiskt en tjänare? Vad händer när de kommer till Lapicepasset?
  Om det var vi så skulle vi inte tilltala varandra som Ers Nåd eftersom att det är konstigt om man är nära vänner. Om man inte heller har den titeln egentligen, så är det underligt att bli kallad det. Vi känner igen oss i att läsa böcker och ta del av den världen men vi kan se skillnad på verkligheten och boken.
  Vi tycker att berättelsen var ganska ointressant. För att man inte kunde hitta en större moral i den och man kunde inte lära sig något av den. Don verkar vara en ganska ytlig, han vill bara framstå som en bra person men egentligen är han bara girig. Han vill bara utplåna allt och alla för rikedom och berömmelse.
  Vi kände oss nära huvudkaraktären/händelsen när Don berättade om riddaren han läst om. För att när han talade så var det övertygande och han hade inlevelse.
  Det är svårt att förstå varför Don tror att han är en riddare. Varför tror han att väderkvarnar är jättar?
  Citat: ”Lyckan är oss mer bevågen än vi kunde önska…” Det var ganska fint sagt och han framstår som en tacksam person när han säger så. Det är ganska ur karaktär för honom.
  Vi har lärt oss av berättelsen att när man är paranoid i lägen där man bara fortsätter sitt uppdrag för att man är okunnig, uppfattas man som en idiot.

  Cecilia och Rebecca

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *