Romantiken 1800 – 1840

Den epok som följde efter upplysningen var romantiken. Nu konkurrerades fölrnuftet ut av känslan. Man dagdrömde sig bort från verkligheten och fantiserade och skrev om mystik och naturens skönhet.

2 reaktion på “Romantiken 1800 – 1840

 1. Jag har läst Frankenstein av Mary Wollstonecraft Shelley.

  Mary Wollstonecraft Shelley (1797-1851) skrev flera romaner under sitt liv, men har blivit ihågkommen för Frankenstein (1818). Den skrev hon redan när hon var 21 år.

  Frankenstein handlar om en ung student som heter Frankenstein, som får för sig att han ska skapa en människa.
  I det här avsnittet ur boken så får man läsa om när Frankenstein håller på att skapa en ”människa”.
  Frankenstein arbetar i en ”cell” som han kallar det högs uppe i ett hus, avskilt från de andra rummen. Innan han börjar funderar över ifall han skulle skapa en varelse lik han själv, eller en som var enklare byggd. Tillslut bestämde han sig för att skapa en varelse med en gigantisk kroppsbyggnad, ca 8 fot lång. Han samlade in mycket av sitt material från dissektionssalar och slakthus.
  Jag tror att drivkraften till att vilja skapa liv som Frankenstein gjorde kan vara att det känns nog som att man har mycket makt om man lyckas med det. Också att det är säkert spännande att försöka sig på att skapa liv från död materia.

 2. Jag har läst om Frankenstein. Mary Wollstonecraft Shelley (1797-1851) skrev flera romaner under sitt liv, men har blivit ihågkommen för Frankenstein (1818), som hon skrev som 21-åring.
  Frankenstein handlar om en ung student, Frankenstein, som får för sig att han ska tillverka en människa.
  Frankenstein ville göra något som ingen annan har gjort förr. Han ville tillslut också kunna ”blåsa nytt liv i en kropp, som döden bestämt åt förgängelsen”.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *