Upplysningen 1660 – 1800

Upplysningstiden var en period när människor uppmuntrades att tänka själva, att lita till sitt eget förnuft och sina egna kunskaper. Man började ifrågasätta det som makthavarna menade var rätt.

En reaktion på “Upplysningen 1660 – 1800

  1. Robinson Crusoe
    Det var författaren Daniel Defoe som skrev den världskända berättelsen om Robinson Crusoe’s äventyr. Man ser dåtidens (upplysningens) framtidstro om människan i berättelsen och genom att robinson använder sitt förnuft och sin förmåga att organisera, så överlever han. Den är även skriven på ett sånt sätt där man får se allt genom Robinsons perspektiv, istället för att man får se det från ett ’’berättarperspektiv’’, den är alltså skriven i ’’jag-form’’.

    Bilden jag får av Robinson är att han var en riktig överlevare, han var kreativ och uppfinningsrik i sin desperation. Han var riktigt smart också. Trots att han blivit strandsatt på en öde ö och inte har en aning om vart han är så hanterar han det på ett väldigt bra sätt som nog inte speciellt många hade klarat av. Han gör verkligen det bästa som går av situationen, trots omständigheterna. Det står inte så mycket mer om hur han är som person än såhär i just detta utdraget.
    Om jag skulle hamna på en öde ö i en månad skulle jag önska att jag hade fått med mig en ryggsäck med förnödenheter med mig från båten. Tillexpemel tändstickor, en kniv, rep, något sorts skjutvapen och en annan människa (ifall man nu kan räkna det), har man en annan person med sig så skulle jag tro att man orkar ’’hålla ut’’ längre, och då har man i alla fall varandra. Då kan man hjälpas åt med allt som behövs göras och att man har någon att prata med så man inte blir helt galen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *